ADVIES

natuurbeleving

Allerlei vormen van advisering kunt u bij IJsselbIJ verkrijgen. Het advies is gebaseerd op jarenlange verworven kennis van natuureducatie en veldwerk, met vooral oog voor natuurlijk evenwicht, biodiversiteit en natuurbeleving.

Bijzondere natuureducatie werd beloond met de ‘Jeugdstimuleringsprijs’ van het IVN. Het betrof ‘De Struinwaaier’ voor het gebied de Douweler Kolk in Deventer. Ergens anders in Nederland kon deze Struinwaaier ook goed worden toegepast. Veel leuke opdrachten voor kinderen tussen 8 en 12 jaar, om met zo weinig mogelijk middelen dat ene ‘topmoment’ in de natuur te beleven. Buiten deze groep beviel de Struinwaaier ook goed! Er volgde nog een Weteringwaaier voor een nieuw natuurontwikkelingsgebied van de gemeente en het vormde de grondslag voor ‘Expeditie Uiterwaard’ voor het project ‘Ruimte voor de Rivier’.

Voor het behoud van cultuur- en natuurhistorische landschapselementen heeft Annette Linnartz, adviseur IJsselbIJ, veel kennis door bijscholingen en ervaring in ambachtelijk veldwerk opgedaan. Te denken valt aan de vormsnoei van hoogstamfruitbomen en leilinden, zagen met de hand en kettingzaag, bosmaaien, maar ook aanleg en onderhoud van poelen in een prachtig natuurgebied voor de kamsalamander. Vlechtheggen voor nestgelegenheid van vogels en kleine zoogdieren, vormt voor amfibieën weer een gewilde voedselbron.

IJsselbIJ heeft zo het project ‘Adopteer1bij’ opgezet, om zo de opgedane kennis met u te delen. Het meeste agrarisch gebied in Nederland heeft weinig meer te bieden in hoeveelheid en variëteit. Er is weinig beschutting, voedsel, nestgelegenheid meer overgebleven voor niet alleen maar de kwetsbare soorten. De hoogste tijd dat kennis en kunde wordt ingezet voor kleine waardevolle tips. Voor verrijking telt iedere m2 verbetering. IJsselbIJ kan iedereen het juiste advies op maat geven voor meer natuurbeleving. Of het nu om de aanleg, onderhoud of de renovatie van uw buxushaag gaat, u gaat ongetwijfeld meer genieten van de kracht van de natuurlijke omgeving.

Biologisch bewust imker, keurmeester bijenproducten en adviseur natuurlijk bijenlandschap.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *